Türkiye: CFWIJ Gazeteci Melis Alphan’a Verilen Beraat Kararını Memnuniyetle Karşılıyor
Yer: Türkiye, İstanbul
Tarih: 21 Mayıs, 2021
Available in: 🇬🇧 English
Gazeteci Melis Alphan'a, 2015 Diyarbakır’da düzenlenen Newroz etkinliğinden sosyal medyada paylaştığı fotoğraf nedeniyle "örgüt propagandası yapmak" suçlamasıyla açılan davanın ikinci duruşması bugün İstanbul’da görüldü. Mahkeme, gazetecinin beraatına karar verdi. Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ) olarak kararı memnuniyetle karşılıyoruz. Alphan’a yönelik açılan davada çıkan karar bir kez daha gazeteciliğin suç olmadığını ispatlar niteliktedir. Söz konusu davada verilen beraat kararının haksız gerekçeler gösterilerek yargılanan tüm gazetecilere emsal teşkil etmesini talep ediyoruz.
Gazeteci Melis Alphan, 2015 yılında Diyarbakır’da düzenlenen Nevruz etkinliğinden Instagram hesabında paylaştığı fotoğraf nedeniyle ‘örgüt propagandası yapmak’ suçlamasıyla hakkında yedi buçuk yıl hapis cezası istemiyle dava açılmıştı. Davanın ilk duruşmasında savcı mahkemeden gazeteci Melis Alphan’ın cezalandırılmasını talep etmiş, mahkeme, gazeteci ve avukatlarına esas hakkındaki mütalaaya karşı beyanda bulunmaları için ek süre vermişti.
Davanın ikinci duruşması bugün İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkemede gazeteci Alphan ve avukatları hazır bulundu. Savcısı, önceki duruşmada olduğu gazeteciyle ilgili verdiği esas hakkındaki mütalaasını tekrar etti. Alphan ise savcının talebine karşılık söz alarak mahkemeden beraatını talep etti.
Duruşmada Alphan’ın avukatı Ali Deniz Ceylan savunmasında, “Müvekkil gazetecidir, fotoğraf paylaşmıştır. Bu fotoğrafın paylaşılmasından sonra oluşmuş bir tehlike yoktur. Bir şiddet unsuru ya da çağrısı yoktur. Maddi unsurdan söz etmek mümkün değildir” ifadeleri kullanarak gazetecinin beraatını talep etti.
Mahkeme heyeti ‘örgüt propagandası yapmak’ iddiasıyla hakkında yedi buçuk yıla kadar hapis cezası istenen gazeteci Melis Alphan’ın beraatına karar verdi.
Gazetecilikte Kadın Koalisyonu olarak beraat kararını memnuniyetle karşılıyoruz. Karar gazetecilik mesleğinin bir kez daha suç olmadığını kanıtlar niteliktedir. Türk yetkililerden ve yargısından söz konusu kararın, haksız suçlamalarla yargılanan diğer gazeteciler için emsal teşkil etmesini talep ediyoruz. Hiçbir gazeteci yazdığı haber ya da sosyal medya paylaşımı gerekçe gösterilerek yargılamamalıdır. Gazetecilerin görevi kamuoyunu bilgilendirmek, gerçekleri açığa çıkarmaktır. Gazetecilik suç değildir.
***
Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, kadın gazetecilere yönelik küresel bir destek örgütüdür. Dünyanın dört bir yanındaki birçok ülkedeki kadın gazeteciler için mentörlük projesine öncülük eden ve kadın gazeteciler için özgür basın ortamına odaklanan ilk örgüttür. Kadın Gazeteciler Koalisyonu olarak dünyanın herhangi bir yerindeki kadınlara yönelik her türlü suistimalin durumunu ayrıntılı bir şekilde belgelemekteyiz. Bireyler ile kurumları bir araya getiren sistemimiz, kadın gazetecilerin endüstride çalışmasına yardımcı olmak için gereken deneyim ve danışmanlığı bir araya getirir. Amacımız, kadın gazetecilerin güvenle çalışabileceği ve gelişebileceği güçlü bir mekanizma geliştirilmesine yardımcı olmaktır.
Daha fazla bilgi için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz: www.womeninjournalism.org
The Coalition For Women In Journalism closely monitors the incidents in Turkey with great concern. Since March 8, Women's Day, police violence against women journalists increasingly continues in the country. As the coalition, we urge the Turkish state to provide a free environment for journalists. Following the news is our most fundamental democratic right to report. We demand the immediate release of our detained colleagues. Journalism is not a crime. Journalism cannot be prevented.
If you have been harassed or abused in any way, and please report the incident by using the following form.